Vaellus – Kolin kansallispuisto – Parhaat paikat (16.-20.6.2024)

“Suomen tunnetuin kansallismaisema. Koe Kolin lumo, avara ja upea maisema jylhien vaarojen laelta. Etsi mielen ja sielun rauhaa ikiaikaisista metsistä ja näkymistä yli Pielisen.”

Järjestämme kesäkuussa 2024, juuri sopivasti juuri ennen juhannusta, vaelluksen Kolin kansallispuistoon Pohjoista Herajärven kierrosta mukaillen. Tällä vaelluksella kuljemme läpi jylhien vaaramaisemien, ahojen, karujen männiköiden ja vanhojen kuusikoiden. Matkalla koemme villiä luontoa ja perinnemaisemia. Suomen tunnetuin kansallismaisema yli Pielisen on sykähdyttävä ja mieleenpainuva kokemus.

Oletko jo tutustunut Pirunkirkon lohkareluolaan, näkymiin Vesivaaralta Herajärvelle tai Rykiniemen hiekkarantaan? Reitin monipuolinen luonto tarjoaa valtavasti nähtävää, lähde mukaan!

Ulkoilma Akatemian partnerit mahdollistavat käyttöösi retkeilyvarusteita. Meillä lainattavat laadukkaat retkeilyvarusteet kuuluvat aina hintaan, ilman lisäveloituksia!

Vaelluksen vaativuus

Kolin vaellukselle osallistuminen ei vaadi välttämättä aikaisempaa retkeilykokemusta (suosittelemme kuitenkin valmistautumaan vaellukseen), eikä kaikkia omia retkeilyvarusteita. Kolin vaellus on 2/3 vaativa korkeuserojen takia. Reitillä on pitkiä nousuja ja alamäkiä. Paikoitellen reitillä on kiviä ja juuria, jotka tekevät polusta epätasaisen. Reitillä on vetolautta, kahluuvaijeri sekä pitkoksia ja siltoja, jotka auttavat kosteiden paikkojen, purojen ja jokien ylittämisessä. Osallistujilta vaaditaan reitin kulkemiseen normaalia peruskuntoa sekä liikkumiskykyä. Päivämatkat ovat noin 7-13 km. Vaelluksen kokonaismatka on noin 53 km

Kauttamme on mahdollista lainata kaikki tarvittavat retkeilyvarusteet. Osallistujat saavat Ulkoilma Akatemian verkkokurssin käyttöönsä ennen vaellusta.

Kuvakkeiden merkitykset.

Osallistujat voivat halutessaan käydä Ulkoilma Akatemian järjestämällä retkeilykurssilla ennen vaellusta. Retkeilykursseja järjestetään keväällä ja osallistuminen on maksullista.

Kolin kansallispuisto, Rykiniemen ranta. Kuva Maarit Jääskeläinen
Kolin kansallispuisto, Rykiniemen ranta. Kuva Maarit Jääskeläinen

Vaelluksen alustava ohjelma

Tapaaminen Kolilla, Luontokeskuksen alaparkkipaikalla kello 11:00. Käymme varusteet kunnolla läpi ja valmistaudumme vaellukseen.

 • Päivä 1 
  Päivämatka = Kolin luontokeskus alaparkkipaikka – Koli – Myllypuro = noin 8 km. Illalla perehdymme leiriytymiseen sekä itsensä ja varusteiden huoltoon.
 • Päivä 2
  Päivämatka = Myllypuro – Kiviniemi = noin 13 km. Mahdollisuus saunaan. Illalla käymme läpi rutiinit sekä huollamme itseämme.
 • Päivä 3
  Päivämatka = Kiviniemi – Rykiniemi = noin 11 km. Vesistön ylitys. Illalla käymme läpi rutiinit sekä huollamme itseämme.
 • Päivä 4
  Päivämatka = Rykiniemi – Ylä-Murhi = noin 8 km + Pirunkirkon luola noin 3 km. Vesistön ylitys ja käymme myös pirunkirkon luolassa ilman rinkkoja.
 • Päivä 5
  Päivämatka = Ylä-Murhi  – Kolin luontokeskus = noin 12 km. Vaellus päättyy Kolin luontokeskukselle.

Aikataulu voi tarkentua lähempänä. Otamme vastaan toiveita sisällöstä. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Vaelluksen ohjaajat

Rykiniemi vesistönylitys
Kolin kansallispuisto, Rykiniemen vesistön ylitys. Kuva Maarit Jääskeläinen

Vaelluksen ohjaajina toimii Ulkoilma Akatemian kouluttajat Harri ja Maarit Jääskeläinen. Harri ja Maarit toimivat Kolin luontokeskus Ukon oppaina, joten nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä paikallisoppaiden kanssa vaeltamaan Kolille. “Haluamme näyttää Kolin kaikki parhaat paikat”.

Vaelluksen aloituksen sijainti

Kolin kansallispuisto sijaitsee Joensuu – Lieksa -tien (kantatie 73) itäpuolella. Kolille on Joensuusta matkaa noin 70 km. Jyväskylästä 302km. Helsingistä 487km.

Kolin vaelluksen reitti ja profiili

Kolin luonto ja ympäristö

Kolin alueen kallioperä mullistui tuliperäisen saariston työntyessä mantereen päälle noin 1,9 miljardia vuotta sitten. Poimutuksessa syntyi Karelidien vuoristo. Sittemmin rapautuminen on kuluttanut alkujaan lähes Himalajan kokoisen vuorijonon nykyisiin mittoihinsa. Vain kovin kiviaines, kvartsiitti, on jäänyt jäljelle. Ukko-Kolin päällä voi istuskella rapautumisen seurauksena paljastuneella valkoisella kvartsiitilla.

Vaarajonon ja koko Etelä-Suomen korkein kohta, Ukko-Koli, kohoaa 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolelle. Lähde: luontoon.fi

Vaelluksen hinta

Vaelluksen hinta 399 €. Hinta sisältää verot, ohjauksen. Saat kaikki tarvittavat retkeilyvarusteet ilman lisäveloitusta lainaan. Ryhmäkoko vaellukselle on maksimissaan 10 hlö.

Tämän retken voit maksaa / varata myös liikuntaedulla, katso ohjeet. Huom! Hintaan ei sisälly retkiruokia.

Voit maksaa koko vaelluksen kerralla, tai maksaa varausmaksun 50 €. Varausmaksu alennuskoodilla ”varaus2024”. Varausmaksu 50€ sisältää infokirjeen, whatsapp tuen ja retkeilyn verkkomateriaalin käyttöösi.

Varausmaksun maksamisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen sekä loppulaskun, jonka eräpäivä on 30 vrk ennen vaelluksen alkua. Vaellus ostetaan Holvi-verkkokaupasta.

Vaelluksen vastuullisena järjestäjänä toimii Outdoor Adventures Finland (y-tunnus 3255796-2).


Jäikö jokin askarruttamaan?

Useisiin kysymyksiin löytyy vastaus usein kysyttyä-sivuilta. 

Voit kysyä myös alareunan chatissä tai Facebookissa – me vastaamme!