Millainen on normaali päivä maastossa?

HUOM! Päivitämme juuri vaativuusluokkia! Kursseille ja vaelluksille tulee omat 1/3, 2/3 ja 3/3 vaativuusluokat. Kysy sähköpostilla lisää jos epäselvyyttä ilmenee info@ulkoilmaakatemia.fi.

Vaelluksen vaativuss, Kurssien vaativuus

Millainen on normaali päivä retkeilykurssilla?

Ensimmäisenä päivänä aloitamme yleensä kello 9, tutustumme toisiimme ja keskustelemme tulevista päivistä. Aloitus sekä ensimmäiset opeteltavat aiheet käydään läpi paikoillaan. Aloitukseen suosittelemme pukeutumaan lämpimästi, jotta heti alkuun ei tulisi kylmä. Aloituksen aikana yleensä seistään mutta osassa paikoista on mahdollista myös istua.

Rinkkaa (ahkiota) pakatessa alkaa tulla taas lämmin. Päivän ensimmäinen etappi ennen lounasta on yleensä melko lyhyt, jotta lounaan nauttiminen ei menisi liian myöhäiseksi. Lounaan jälkeen on yleensä päivän etappi retki. Retken aikana pysähdellään, juodaan vettä, heilutellaan hartioita ja nautitaan omia välipaloja. Alkuillasta saavutaan leiripaikalle, jolloin päästään päivälliselle sekä leirin rakentamiseen.

Illan aikana on asioiden opettelua sekä paljon leirissä olemista. Leirissä suositellaan lämpimiä vaatteita ja omaa iltapalaa.

  • Paikoillaan olemista aamulla noin 1,5 – 2 tuntia
  • Liikkumista rinkan kanssa noin 2 – 4 (vaativuus 1/3) tai 4 – 6 (vaativuus 2/3) tuntia
  • Paikoillaan olemista illalla noin 1,5 – 2 tuntia
  • Telttaan vetäydytään usein kello 21 aikaan.
Ajat vaihtelevat kurssin sisältöjen mukaan.

Retkeilykurssin toiseen päivään herätys yleensä aamulla kello 7. Syömme yhdessä aamupalan, jonka jälkeen puramme leirin ja aloitamme toisen päivän. Toinen päivä myötäilee ensimmäisen päivän aikataulua kello 16 asti, jolloin yleensä lopetamme.


Millainen on normaali päivä vaelluksella?

Ensimmäinen vaelluspäivä vastaa retkeilykurssin ensimmäistä päivää. Aloitamme ensin olemalla enimmäkseen paikoillaan, joten pukeudu lämpimästi.

Vaelluspäivinä herätään yleensä kello 7. Ensiksi nautitaan aamupala ja kahvit. Aamupalan jälkeen puretaan leiri ja pakataan rinkat. Valmiina pyrimme olemaan kello 9 (ensimmäisenä aamuna menee enemmän aikaa leirin purkuun).

  • Kun kaikki ovat valmiita, käymme yhdessä läpi päivän etapin ja mahdolliset tuntemukset tulevasta päivästä.
  • Leiriin pyritään saapumaan alkuillasta, jotta leiriytymiseen ja palautumiseen jäisi riittävästi aikaa. Ennen päivällistä pystytämme vielä teltat (ensimmäisessä leirissä leiriytymiseen menee enemmän aikaa).
  • Illalla kokoonnumme keskustelemaan päivästä ja vaelluksesta.

Vaelluspäivä (vaellusta noin 6 – 8 tuntia)

  • 7:00 – 9:00 = Herääminen ja leirin purku
  • 9:00 – 12:00 = 45 min kävelyä ja juomatauko (+välipala)
  • 12:00 – 13:00 = Lounas maastossa
  • 13:00 – 17:00 = 45 min kävelyä ja juomatauko (+välipala)
  • 17:00 – 18:00 = Leiriytyminen
  • 18:00 – 19:00 = Päivällinen leirissä
  • 20:00 – 21:00 = Iltapiiri tai iltanuotio (päivän yhteenveto)
Aikataulu on suuntaa-antava. Päivämatkat vaikuttavat päivän kulkuun.

Millainen on rasitukseltaan normaali kurssi- tai vaelluspäivä?

Retkeilykurssi

Kurssipäivät ovat yleensä melko vähäisiä fyysiseltä rasitukseltaan. Seitsemisen retkeilykurssi on kaikkein vähiten fyysisesti rasittava ja Etelä-Konneveden retkeilykurssi on puolestaan eniten fyysisesti rasittava. Retkeilykursseilla pääpaino on opettelussa sekä rutiinien harjoittelussa. Etelä-Konneveden kesän retkeilykurssi on poikkeus, joten siihen sopii paremmin alla oleva vaeltamista kuvaava rasitus.

Vaellus

Vaelluspäivän aikana kuljetaan epätasaisessa maastossa rinkka selässä noin 6 – 8 tuntia. Kuljettavan ajan lisäksi tauot pidentävät päivän pituutta noin 10 tuntiin. Taukojen on tarkoitus helpottaa kulkemista ja auttaa jaksamaan myös vaelluspäivän viimeiset tunnit ja kilometrit.

Käytämme kuvauksessa termiä, ”Maastossa on paikoin vaativia kohtia, joten osallistujilta vaaditaan normaalia kuntoa sekä liikkumiskykyä”. Tällä tarkoitetaan ettei osallistujan tarvitse olla ”huippu-urheilija”, vaan riittää että omaa normaalin peruskunnon sekä normaalin liikkumiskyvyn, eli harrastat säännöllistä kevyttä liikuntaa 2-3 kertaa viikossa.

Peruskunto

Peruskunto tarkoittaa, että jaksaa kävellä ja liikkua kokonaisvaltaisesti. Ylämäissä syke nousee, mutta sitä ehditään tasaamaan. Rinkka painaa selässä ja rinkan kantamisen totutteluun menee luonnollisesti aikaa. Tätä ei pidä säikähtää, se ei ole vaarallista – se on hyväksi!

Miten peruskuntoa treenataan?

Peruskuntoa voi harjoitella monella tavalla, esimerkiksi pyöräillen, juosten, kävellen, hiihtäen, sauvakävellen, uiden ja vesijuosten. Peruskestävyyden harjoittelussa on tärkeintä, että liikkuu riittävän rauhallisesti, jolloin syke pysyy matalana.

Lainaus Kotiliedestä. Lue koko artikkeli (Kotiliesi)

Miten treenata vaellukselle?

Kannattaa tehdä pitkiä (2-3h) kävelylenkkejä. Suosi mahdollisuuksien mukaan maastoa, jossa on paljon epätasaisuutta. Ylämäet ja alamäet parantavat tehokkaasti peruskuntoa ja samalla vahvistavat polvia. Mikäli on mahdollista, lisää myöhemmin harjoitteluun reppu tai rinkka. Huom! Tärkeää ei ole juokseminen tai raskas fyysinen suorittaminen, tärkeätä on peruskunnon kasvattaminen eli pitkäkestoinen matalan sykkeen harjoitus.

Lue tarkemmin vaeltamiseen treenaamisesta (Ulkoilmamiehet)
Liikkumiskyky

Normaali liikkumiskyky tarkoittaa, että pystyy kävelemään normaalisti myös haastavassa maastossa. Kivikossa, juurakossa, ylä- ja alamäissä liikutaan aina varovaisesti, joten liikkuminen voi olla välillä hidasta. Tärkeää on, ettei ole tiedossa sellaisia kipuja yms. joka rajoittaisi liikkumista. Keskimäärin kuljemme maastossa noin 2-3 km tunnissa.

Kuva: Pixabay
Olenko valmis mukaan vaellukselle?

Kyllä! Luultavasti pärjäät hyvin jos harrastat normaalisti liikuntaa, teet esimerkiksi kävelylenkkejä luonnossa tai pyöräilet säännöllisesti. Harjoittele vielä ennen vaellusta (2-3h) lenkeillä! Hyödyksi on treenata myös yläkropan lihaksia.


En! Mikäli harrastat vain vähän tai hyvin epäsäännöllisesti liikuntaa, on sinulla oltava riittävästi aikaa kohottaa peruskuntoa. Aikaa on hyvä varata vähintään useampi kuukausi. Oman painon lisäksi sinun tulee kantaa myös omat varusteesi. Joskus kokonaispaino voi olla liikaa nivelille, jolloin vaeltamisesta tulee liian haastavaa.
Mikäli polvet, lonkat tai selkä on ollut kipeänä. Vaellus on huono ympäristö lähteä kokeilemaan kipeän polven kestävyyttä. Me kysymme ennakkokyselyssä mahdollisista vaivoista, jotka voivat vaikuttaa vaeltamiseen. Nämä tiedot tulee antaa rehellisesti.

Kysy tarvittaessa apua

Kysy tarvittaessa lisätietoa! Voimme yhdessä miettiä mikä on paras tapa lähteä Ulkoilma Akatemian matkaan.


Kaikki aikataulut ja tiedot ovat suuntaa-antavia ja auttavat hahmottamaan millaisia päiviä maastossa vietämme. Suunnitelmiin voi vaikuttaa mm. sääolosuhteet tai ryhmän toimintaan vaikuttavat seikat. Kysy tarvittaessa lisätietoa esim. chatissä tai jätä viesti.

Millainen on normaali päivä maastossa?

Eväste ilmoitus

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Lisäksi käytämme ulkopuolisen palveluntarjoajan (googe) analytiikkapalvelua.