Erilaiset hyönteiset kuuluvat luontoon, kesään ja retkeilyyn. Tällä sivulla mietitään varautumista hyönteisiin retkeilijän näkökulmasta.
Ennakointi
Valittaessa retkeilykohdetta voi miettiä esimerkiksi alueen mahdollisia hyttyskantoja. Usein hyttyskausi alkaa etelästä ja hiljalleen siirtyy kohti pohjoista. Hyttysten ilmaantumiseen vaikuttaa useat seikat mutta esim. kosteilla alueilla hyttysiä on todennäköisemmin kuin kuivalla alueella. Vältä siis pahimpaan hyttysaikaan kosteita alueita. Hyttysten suurin ilmaantuminen on yleensä juhannuksen molemmin puolin. Pohjoisessa hyttysten suurin ilmaantuminen on heinäkuussa. Suurin ilmaantuminen kestää yleensä kaksi viikkoa, jonka jälkeen hyttysten määrä lähtee laskuun. Alueelliset erot voivat olla suuria.
Yksi tapa ennakoida, on aloittaa antihistamiini kuuri ennen retkeä tai vaellusta. Antihistamiini lievittää hyönteisten pistoksista aiheutuvaa kutinaa sekä punotusta.
Varautuminen
Harvemmin retkeä on syytä jättää tekemättä hyttysten, mäkäräisten tai polttiaisten takia. Erilaisiin hyönteisiin voi varautua hankkimalla suojaavia vaatteita, hyönteiskarkotetta sekä suojaverkkoja. Millaisilla varusteilla pärjää?
Vaatteet
Suojaavat ja tiiviit kankaat estävät tehokkaasti hyönteisten pistämistä ja pääsemistä iholle. Monet valmistajat käyttävät puuvillan ja polyesterin sekoitetta, joka tiheän neuloksen ansiosta estää pistokset. Kangas on myös hengittävää.
Vedenpitävät kalvovaatteet ovat rakenteeltaan yleensä niin tiheitä, ettei hyönteiset pääse pistämään kankaan läpi.
Hyönteiskarkoitteilla kyllästetyt vaatteet suojaavat esim. hyttysiä laskeutumasta vaatteelle, mutta suurin apu kyllästetyllä vaatteella on suojata punkeilta. Punkki ei mielellään liiku vaatteella, joka on kyllästetty. Kyllästeaine tekstiileissä on yleensä permetriini. Valmiiksi kyllästetyn vaatteen ei tulisi vahingoittaa ympäristöä.
Vaatteiden kyllästäminen suihkutettavilla hyönteisten torjunta-aineilla ei ole tuotteiden käyttötarkkoitusen mukaista. Pintaan suihkutettu aine liukenee helposti ympäristöön. Tutustu aina tuotteen ohjeisiin.
Suojaverkot
Tehokas tapa suojata esim. kasvoja hyönteisiltä on käyttää erillistä verkkoa. Verkko asetetaan lippiksen tai lierihatun päälle. Verkon rakenteen kannataa olla tiheä ja väriltään musta. Kokeile ennen ostoa kuinka hyvin verkosta näkee läpi. Osa myytävistä verkoista on liian väljiä, jolloin osa hyönteisistä pääsee läpi. Verkko voi olla myös liian paksu tai väriltään häiritsevä. (Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeistuksen mukaan hyttysverkkojen tiheyden tulisi olla vähintään 156 reikää/neliötuuma (2.54 cm))
Suojaava verkko ei vahingoita hyönteisiä eikä päästä ympäristöön vaarallisia kemikaaleja. HUOM! Joissakin verkoissa voi olla myös permetriini yms. käsittely.
Hyönteiskarkotteet
Hyönteisiltä voi suojautua myös erilaisilla hyönteismyrkyillä tai karkotteilla. Iholle suihkutettavat karkotteet ovat pääosin vaikuttavalta aineelta kemikaaleja, joiden käyttöä tulisi säännöstellä. Yleisimpiä kemikaaleja ovat DEET ja ikaridiini. DEET on hyvin tehokas ja pitkäkestoinen kemikaali, joka on myös erittäin vaarallista ympäristölle. DEETin säännöllistä käyttöä tulisi välttää. DEET on sopiva hyönteiskarkote vaativissa olosuhteissa tai esim. punkkialueella. DEETin osuus lopputuotteessa vaihtelee noin 20-40 %:n välillä (mitä suurempi osuus, sitä suurempi teho). Ikaridiini on nykyään yleisempi ja huomattavasti miedompi vaihtoehto. Ikaridiini tehoaa hyvin yleisimpiin hyönteisiin ja antaa riittävän pitkän suojan. Lue aina tuotteen käyttöohjeet sekä varoitukset. Kemikaalien osuus vaihtelee tuotteissa, joten ohjeissa voi olla suuriakin eroja.
Luonnolliset hyönteiskarkotteet ovat hyvä vaihtoehto kun haluat välttää kemikaalien joutumista ympäristöön tai iholle. Luonnollisia vaihtoehtoja on paljon, ja niiden tehoissa on melko suuria eroja. Esimerkiksi sitruunaeukalyptus on hyvinkin tehokas karkottamaan hyönteisiä. Sitruunaeukalyptus hyönteiskarkote soveltuu myös herkälle iholle*, raskaana oleville, imettäville ja lapsille (*ei taipeisiin). Sitruunaeukalyptuksen teho on todennettu kenttätesteissä.
Höyrystyvät hyönteiskarkotteet (esim. ThermaCell)
Suureen suosioon viimevuosina nousseet höyrystyvät hyönteiskarkotteet, joiden käyttö on valvovan viranomaisen mukaan sallittu vain pihapiirissä eivät ole sallittuja retkeilyssä. Laite levittää ympäristöön höyryävää pralletriini nimistä kemikaalia, joka on vaarallista ympäristölle. Ainetta ei tulisi missään tilanteessa päästää luontoon, saatikka luonnonsuojelualueille.
Laitteiden käyttö herättää paljon keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. On hienoa että laitteen käyttäjillä on mielipiteitä sekä näkemyksiä laitteiden haitoista. Valvova viranomainen Tukes on kuitenkin määrittänyt millainen käyttö on sallittua. Laitteen käyttöä on rajoitettu, jotta ympäristölle tulisi mahdollisimman vähän haittaa.
Pelot
Suuret hyttysparvet, puraisevat paarmat sekä sairautta levittävät puutiaiset voivat nousta muuriksi sinun sekä retkeilyn väliin. Käytä peittäviä vaatteita, luonnollisia karkoteaineita sekä kulje polkuja pitkin, jolloin riski joutua pahemmin hyönteisten kohteeksi vähenee. Suosi vaaleita vaatteita ja vältä kosteita alueita. Mene rohkeasti luontoon ja harjoittele nauttimaan!
Asenne vs. allergiat
Hyönteiset kuuluvat luontoon ja kesään. Hyönteisillä on paljon tehtäviä ja oma tärkeä rooli meidän kaikkien elämässä sekä luonnossa. Useimmilta hyönteisiltä on suhteellisen helppoa suojautua ja “haitat” minimoida. Suojautuminen on myös helppoa ilman että tarvitsee päästään luontoon ympäristölle myrkyllisiä kemikaaleja.
Älä päästä hyönteisiä ns. ihon alle. Pyri löytämään oma tapa nauttia luonnosta ja retkeilystä myös silloin kun on hyönteisten aika pörrätä ja liikkua.
Allergiat voivat haitata retkeilyä pahimpaan hyönteisaikaan. Riittääkö varautuminen antihistamiinilla tai pitääkö suojautua tehokkaammin. Käytä sallittuja keinoja, kuten kyllästettyjä tekstiilejä sekä karkotetta. Mikäli nämä eivät riitä, on onneksi olemassa kevät, syksy ja talvi, jolloin retkeily ja luonnossa liikkuminen on vähintään yhtä hauskaa!
Mukavaa kesää kaikille!
Kirjoittaja on Ulkoilma Akatemian kouluttaja Mika Mannonen