Tunneliteltta
Tunneliteltta on suosittu majoite, kun vaelletaan avonaisilla alueilla, kuten tunturissa tai jäätiköllä. Tunneliteltassa on oikein pystytettynä pieni tuulivastus, jolloin siinä leiriytyminen on miellyttävää ja turvallista myös kovassa tuulessa.
Tunneliteltta on rakenteeltaan sellainen, että sisäteltta roikkuu ulkoteltasta, jolloin koko teltta pystytetään yhdellä kerralla. Tarvittaessa pystytetystä teltasta voi poistaa sisäteltan, jolloin saadaan isompi sääsuoja.
Tunneliteltassa on yleensä isompi eteinen tai jopa suuri eteinen, joka soveltuu oleskeluun, ruoan valmistukseen ja talvella juomaveden valmistamiseen.
Tunneliteltta ei pysy pystyssä ilman maahan kiinnittämistä, joten sitä ei voi pystyttää rantakalliolle tai muulle kovalle pinnalle.
Huomaa
- Tunneliteltta on myrskyvakaa ja usein sopiva ympärivuotiseen käyttöön
- Tunneliteltassa on yleensä iso absidi / eteinen
- Tunneliteltan sisäteltan voi irroittaa, jolloin saa suuren sääsuojan
- Tunneliteltta on turvallinen tunturissa
- Tunnelitelttaa ei voi pystyttää kalliolle yms. alustalle
- Tunneliteltta on usein matalampi kuin kupoliteltta
Kolmen vs. neljän vuodenajan teltta
Mitä eroa on kolmen ja neljän vuodenajan teltalla? Materiaaleissa voi olla kestävyyseroja mutta suurimmat erot tulevat ilmanvaihdosta.
Kolmen vuodenajan teltta
- Ilmanvaihto tapahtuu pääosin teltan liepeen alta.
- Vesipilariarvot voivat olla pienemmät. Ulkoteltta 1 500 mm ja lattia 3 000 mm.
- Materiaali ei välttämättä ole ripstop-vahvistettua.
Neljän vuodenajan teltta
- Ilmanvaihto tapahtuu pääosin teltan katonrajassa.
- Vesipilariervot voivat olla korkeammat. Ulkoteltta 5 000 mm ja lattia 10 000 mm.
- Materiaalina suositaan ripstop-vahvistettuja kankaita.
- Suurempi absidi / eteinen. Tilaa touhuta.
Teltan koko ja materiaalit
Teltan valinnassa kannattaa ottaa huomioon yöpyjien määrä. On mukavampaa, jos teltassa on tilaa myös viettää aikaa ja esimerkiksi vaihtaa vaatteita. Joskus sää voi yltyä pahaksi, ja on vietettävä aikaa teltassa hiukan pidempään.
Nyrkkisääntönä voi pitää ajatusta: yhden hengen teltassa voi yöpyä yksi henkilö, kahden hengen teltassa leiriytyy yksi henkilö hyvin, kolmen hengen teltassa leiriytyy kaksi henkilöä hyvin jne.
Kevyemmät tunneliteltat kapenevat jalkopäähän, jolloin esim. kahden hengen telttaan ei mahdu kahta tasaleveää makuualustaa rinnakkain. On olemassa kapenevia makuualustoja, jotka sopivat tällaisiin telttoihin. Eli huomioi telttaa valitessasi myös todelliset mitat.
Teltan painoon vaikuttavat teltan mitat sekä materiaali. Nykyään käytetään paljon ripstop-nailonia, joka on kevyttä, kestävää ja vedenpitävää.
Kaarien olisi syytä olla alumiinia. Alumiini kestää paremmin ja on helpommin korjattavissa kuin lasikuitu.
V- tai Y-kiilat kestävät yleisesti paremmin kuin tikut.
Laadukas, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu teltta maksaa noin 500 – 1 000 euroa. Yön yli retkille (usein hyvä sää), leirintäalueille ja suojaisaan metsään riittää useimmiten edullisempi teltta. Suosittelen kuitenkin panostamaan telttaan riittävästi, jotta kokemus ei kärsi huonon teltan takia. Vuokraamalla tai lainaamalla voi säästää rahaa ja pinnaa. Telttoja vuokraa mm. Retkirent, Kuinoma ja Ulkoilma Akatemia.