Video 11
Tällä videolla katsotaan kuinka talvella saadaan juomavettä, käytetään retkikeitintä ja mitä ottaa huomioon ruokia mietittäessä.
Video (dubattu)
Vinkkejä talviretkellä veden tekemiseen ja ruokailuun
Vesi
- Ota kevyt kaira mukaan. Helpottaa paljon veden saantia kun ei tarvitse sulattaa lunta.
- Mikäli sulatat lunta keittimellä, niin valitse tehokas keitin. Teho noin 2500 – 3000 W.
- Kovalla pakkasella suositellaan käytettäväksi bensakeitintä. Bensa ei jäädy.
- Pakkasella tulee käyttää ns. talvikaasua, kuten Primus Winter Gas (ns. all season gas ei toimi kovassa pakkasessa).
- Varaa riittävästi polttoainetta. Kaasua 50 – 100 grammaa tai bensaa noin 0,4 – 0,6 litraa/henkilöä/vuorokausi. Jos kaikki vesi tulee lumesta sulatettua, kuluu bensaa enemmän.
- Ota mukaan korvaavia kivennäisaineita, joita et saa lumesta tehdystä juomavedestä. Korvaa monipuolisella ravinnolla sekä monivitamiini tableteilla.
- Vedenpuhdistimen käyttö talvella on mahdotonta tai haastavaa (riippuu suodattimesta), koska suodatin jäätyy pakkasessa.
Ruoka & ravinto
- Syö ja juo!
- Talvivaelluksella ei tarvitse säästellä. Syödä voi paljon ja kaloreita tulisi olla runsaasti. Joidenkin arvioiden mukaan tarvitaan 4000 – 6000 kcal / kaloria. Laske oma energiantarve.
- Ruoka säilyy paremmin kylmässä, joten hyödynnä talven kylmyys.
- Tee lounas aamulla valmiiksi ruokatermokseen.
- Älä ota jo kertaalleen pakastettuja elintarvikkeita mukaan reissuun, jossa ne voivat pakastua uudelleen. Osa elintarvikkeista ei kestä uudelleen pakastamista.
- Korvaa osa monipuolisesta ruokavaliosta esim. monivitamiini tableteilla.
- Hyödynnä myös nuotiota ruoanlaitossa. Mm. kala säilyy hyvin kylmässä, joten kokeile “pussiruoan” sijaan loimutettua lohta tai paistettua kuhaa. Myös pihvin voi paistaa suoraan hiilillä! Ritiläpannulla saat makua mm. kasviksiin. Kokeile ja kokkaa!
Mikä on ritiläpannu?
Esimerkiksi tällainen https://www.partioaitta.fi/ada-bau-grillipannu-2004018/ Myös Muurikalla on ollut tuollainen joskus valikoimassa.