Tässä moduulissa pohdimme millaisia asioita tulisi ottaa huomioon rinkan litratilavuutta ja kokoa valittaessa. 

Rinkan koon valinnassa on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaiseen käyttöön rinkka tulee. Pienemmät 40-60-litraiset rinkat soveltuvat hyvin päiväretkeilyyn sekä matkailuun, kuten Santiago de Compostellan vaellukselle, jossa yövytään majataloissa yms. Pieni rinkka soveltuu hyvin myös yön yli retkeilyyn, kun käytettävät varusteet menevät pieneen tilaan (ultralight/kevytretkeily) tai liikutaan ryhmässä, jossa osa varusteista on jaettu ryhmän kesken. Tällaisia jaettavia varusteita voivat olla mm. teltta, retkikeitin ja ensiapuvälineet.

Mikäli suunnitelmissasi on vaeltaa pidempiä vaelluksia, valitse käyttöösi riittävän iso rinkka. Nykyiset rinkat ovat niin kutsuttuja anatomisia rinkkoja, joten parhaan kantokokemuksen saavuttamiseksi, kaikki varusteet tulisi saada pakattua rinkan sisälle. Rinkan ulkopuolelle jäävät varusteet voivat vaikuttaa rinkan painopisteeseen, jolloin kantokokemuksesta voi tulla raskaampi.

Viikonloppu vaiko viikko?

Usein kysytään, minkä kokoinen rinkka sopii viikonloppuretkelle? Rinkkaan tulee periaatteessa kaikki samat varusteet, oletpa sitten retkellä viikonlopun tai vaeltamassa viikon, oikeastaan vain pakattavan ruoan määrä vaihtelee. Mikäli rinkka jää pakattuna vajaaksi, voi rinkan kompressiohihnat kiristämällä saada sisällön asettumaan paremmin paikoilleen ja saada ylimääräinen tila pois käytöstä. Eli ei haittaa vaikka rinkka olisi joillakin retkillä liian iso. Pitkällä vaelluksella ruoan määrä voi viedä paljon tilaa rinkasta, jolloin esim. teltan joutuu pakkaamaan rinkan päälle. Kun ruoka vaelluksen aikana vähenee niin teltan saa siirrettyä rinkan sisälle. Eli ei haittaa vaikka rinkka olisi joillakin retkillä myös aavistuksen liian pieni.

Rinkan koon valintaan vaikuttaa eniten olemassa olevien varusteiden koko. Huomioi esimerkiksi makuupussin, majoitteen sekä vaatteiden tarvitsema tila ja myös se, että talviretkeilyssä nämä varusteet vievät enemmän tilaa kuin kesäretkeilyssä. Myös varusteiden painolla on merkitystä. Usein rinkka on suunniteltu niin, että yli 60-litraisten rinkkojen kanto-ominaisuudet ovat paremmat kuin pienten rinkkojen. Kanto-ominaisuuksilla tarkoitetaan lantiovyötä, olkaviilekkeitä sekä näiden säätömahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa että rinkkaa hankittaessa pitää hahmottaa varusteiden vievän tilan lisäksi niiden kokonaispaino, jotta pystyy tekemään oikeanlaisen rinkan valinnan. 

Toisenlainen lähestymistapa rinkan valintaan on miettiä ensin täyden rinkan kokonaispaino, jonka haluaa kantaa ja aloittaa varusteiden kerääminen tavoitteiden mukaisesti. Tämä tapa toimii varsinkin silloin, kun et omista ennestään mitään retkeilyvarusteita, vaan olet esimerkiksi vasta aloittamassa harrastusta. Voit valita kompaktin ja kevyen rinkan sekä kompaktit ja kevyet retkeilyvarusteet sen sisälle. Tässäkin tapauksessa puhutaan kokonaisuudesta.

Esimerkiksi 50-litrainen kevytrakenteinen rinkka on optimaalinen rinkan kokonaispainon ollessa maksimissaan 10 – 15 kiloa. 80-litraisen järeän rinkan kokonaispaino voi olla sensijaan jopa 30 kiloa. Eli kevyt rinkka kevyelle kuormalle ja painavampi rinkka painavammalle kuormalle.

Nämä ystävykset ovat lähteneet Puijolle.

Rinkan koolla on merkitystä

Rinkan kokoa mietittäessä pitää huomioida myös rinkan kantajan koko. Rinkoissa on erikokoisia kantojärjestelmiä, joten kaikki rinkkamallit eivät välttämättä istu kaikille yhtä hyvin. Esimerkiksi Ospreyn rinkoissa kantojärjestelmän koko vaikuttaa myös rinkan tilavuuteen. Lyhyeen selkään ei välttämättä asetu iso rinkka ja puolestaan pitkään selkään ei välttämättä istu pieni rinkka. Huomaa siis myös kantajan koko ja selän pituus kun valitset rinkkaa.

Vinkki: Mikäli pelkäät pakkaavasi liikaa kaikkea mukaan, hanki sen kokoinen rinkka, jonne mahtuu vain pakolliset varusteet. Tällöin ei tule pakattua ylimääräistä mukaan ja kokonaispaino pysyy maltillisena.

Oikean kokoinen ja kokonaispainoltaan optimaalinen rinkka on miellyttävämpi kantaa, jolloin nautit myös todennäköisesti retkestä tai vaelluksesta enemmän. Mukavia retkiä!

  • 40 – 60 -litrainen rinkka sopii kevytretkeilyyn, lyhyille retkille ja vaellusmatkailuun
  • 60 – 80 -litrainen rinkka sopii noin viikon vaellukselle
  • 80 – 100+ -litrainen rinkka sopii pidemmille vaelluksille, talvivaelluksille sekä muihin paljon varusteita vaativiin vaelluksiin

50 + 10 -litrainen rinkka on kokonaistilavuudeltaan 60-litraa. Rinkka on normaalisti pakattuna 50-litrainen, mutta ylipakattuna 60-litrainen. Ylipakatessa rinkan ”hattu” nostetaan ylemmäksi ja tarvittaessa rinkan ”lumilukko” nostetaan ylös.

Muita rinkan valintaan vaikuttavia asioita

  • Säädöt riittävät sinulle (oikea selänpituus, oikean mallinen lantiovyö ja hyvä istuvuus).
  • Taskut ovat hyvin käytettävissä ja sopivan kokoisia.
  • Pääset haluamallasi tavalla käsiksi pääosioon (avautuu päältä. sivulta tai kyljestä).
  • Selän pehmusteet istuvat omaan selkään.
  • Väri miellyttää.

Sovita rinkka aina painon kanssa.


Vastaa