Rinkan pakkaaminen on yksi vaellukselle valmistautumisen tähtihetkiä – hetki, jolloin varusteet alkavat olla kasassa ja vaellus ihan lähellä. On kuitenkin tärkeää, että malttaa tehdä pakkaamisen kunnolla, jotta kaikki tarvittavat varusteet tulevat varmasti mukaan. Hyvin pakattua rinkkaa on ilo kantaa selässä ja samalla ihailla ohitse lipuvia maisemia.

Tässä moduulissa on vinkkejä rinkan pakkaamiseen.

Hyödynnä kaikki rinkan taskut

Monissa rinkoissa on useita hyödyllisiä taskuja, joita voi käyttää erilaisten päivän aikana tarvittavien varusteiden pakkaamiseen. Mainittakoot eväspatukat, kompassi, puhelin, sadeviitta, tulentekovälineet, ensiapulaukku ja taukotakki, joita on helppo tarvittaessa ottaa käyttöön rinkan pienistä taskuista. Erityisesti ensiapulaukun on hyvä olla nopeasti saatavilla, jotta hädän tullen aikaa ei mene rinkan purkamiseen ja ensiapulaukun etsimiseen.

Rinkan sivuilla on taskut juomapulloille, joita voi hyödyntää myös esimerkiksi sadeviitalle tai termospullolle. Rinkan kannessa (rinkan hattu, läppätasku) on yleensä vetoketjullinen tasku ulko- ja sisäpuolella. Sisäpuolen tasku on hyvä mm. avaimille, lompakolle, varavirtalähteelle ja muille pienille varusteille, joita on syytä kuljettaa suojassa. Ulkopuolen taskussa kulkee näppärästi esim. rinkan sadesuoja ja ensiapulaukku.

Rinkan painopiste

Rinkkaa pakatessa pitää kiinnittää huomiota rinkan painopisteeseen. Anatominen rinkka tulisi pakata oikein, jotta kannettavuus on mahdollisimman miellyttävä. Painopiste tulisi saada mahdollisimman lähelle selkää, jolloin painoa saadaan mahdollisimman lähellä kehoa sekä lepäämään lantiolla. Liian takana oleva painopiste tuntuu kuin rinkka vetäisi taaksepäin ja voi aiheuttaa kipua hartioille sekä painaa solisluuta.

Mikäli pakkaat jotain rinkan ulkopuolelle, on painopistettä ajatellen järkevää sijoittaa ulkopuolelle tulevat varusteet rinkan yläosaan – kannen alle. Yläosassa olevat varusteet painavat kuormaa lantiolle.

Huomaa pakata rinkka tasapainoiseksi myös oikean ja vasemman puolen suhteen, jotta kulkeminen olisi mahdollisimman miellyttävää.

Pakkaa järkevästi kuivasäkkeihin

Kuivasäkkeihin pakkaaminen on kerrassaan nerokasta! Saat kerralla ratkaistua monta asiaa, kuten järjestyksen, varusteiden kuivana pysymisen sekä kompressoinnin. Rinkan voi täyttää useilla erikokoisilla ja -värisillä kuivasäkeillä. Yhteen vaatteet, toiseen nukkumisvälineet ja yhteen ruoat. Tee oma järjestys, jonka opittua on helppo pakata ja purkaa rinkkaa. Esimerkiksi vaatesäkistä voi puristaa ilmat pois ja pakata vaatteet tiiviisti rinkkaan. Kuivasäkkiin pakatut vaatteet säästävät tilaa ja pysyvät kaikissa tilanteissa kuivina. Pakkaamalla myös kaikki yöpymisvälineet yhteen kuivasäkkiin, säästää tilaa ja se helpottaa leiriytymistä. Makuupussi, tyyny, makuualusta ja vaikkapa yösukat menevät näppärästi yhteen kuivasäkkiin. Näin pakatessa voi jättää yöpymisvälineiden omat suojapussit kotiin, eli säästät kaiken lisäksi myös painoa. Yöpymissäkki asettuu rinkan pohjalle odottamaan seuraavaa leiriä.

Juomajärjestelmässä vesi kulkee kätevästi

Useimpien rinkkojen selkäpuolella on oma tasku juomajärjestelmälle. Tämä tasku voi olla rinkan sisä- tai ulkopuolella mutta aina lähellä selkää. Juomajärjestelmässä kulkee kätevästi 1-3-litraa juomavettä. Selän lähellä olevassa juomajärjestelmässä vesi pysyy lämpimämpänä kuin juomapullossa rinkan sivuilla olevissa taskuissa. Kannattaa pakata mukaan myös vesipullo. Vesipullo on kätevä monessa tilanteessa ja hyödyllinen jos juomajärjestelmä sattuu rikkoutumaan vaelluksen aikana.

Vaellussauvat ja jäähakku rinkan ulkopuolelle

Yleisesti rinkan ulkopuolella on lenkit, joihin saa pujotettua mm. vaellussauvat, jäähakut ja / tai kirveen. Kyseiset varusteet ovat melkeinpä niitä ainoita, joita on suositeltavaa pakata rinkan ulkopuolelle. Rinkan ulkopuolella varusteet ovat helpommin otettavissa käyttöön. Useissa rinkamalleissa nuo lenkit saa poistettua tai piilotettua, jos niille ei ole käyttöä.

Rinkan ylipakkaaminen

Joskus rinkan joutuu ylipakkaamaan, jolloin rinkan kansi pitää nostaa ylemmäksi. Kannen alle mahtuu sellaisenaan teltta mutta rinkan voi ylipakata myös nostamalla ns. lumilukko ylös, jolloin rinkan tilavuus kasvaa. Joissakin rinkkamalleissa on kannessa kuminauha tai kiinnityspisteet irtoremmeille. Kannen päälle voi pakata jotain kevyttä, kuten solumuovisen makuualustan tai sadeviitan sateen tauottua. Huomaa kuitenkin, että painavimmat varusteet pyritään edelleen pakkaamaan mahdollisimman lähelle selkää. Oikein ylipakattu rinkka säilyttää oikean painopisteen.

Vaelluksen edetessä ruokien määrä vähenee, jolloin rinkan sisälle tulee lisää tilaa. Tällöin ylipakkausta voi purkaa ja esimerkiksi teltan pakata rinkan sisäpuolelle.

Kompressiohihnoilla rinkka kompaktiksi

Rinkan ulkopuolella on kompressiohihnoja, joilla saadaan otettua ylimääräinen tila pois rinkan sisältä. Kompressiohinojen avulla myös painopiste saadaan pysymään lähellä selkää. Rinkan alaosan kompressiohihnoihin voi myös kiinnittää jotain todella kevyttä, kuten solumuovialustan tai istuinalustan.

Yhteenveto

Tee pakkauslista, pakkaa varusteet kasaan ja tee varusteille sopiva lajittelu. Pakkaa seuraavaksi varusteet kuivasäkkeihin ja sen jälkeen rinkkaan. Valitse kuivasäkeille käytännölliset paikat rinkasta, jotta löydät ne helpommin. Huomaa painopiste ja kiristä lopuksi kompressiot. Rinkka selkään, säädöt kohdilleen ja menoksi – mukavaa vaellusta!


Vastaa