Kupoliteltta on helppo pystyttää. Tässä kuvassa oleva leiri on Oulangan kansallispuistossa Karhunkierroksen varrella.

Telttoja ja hyvä telttapaikka

Tässä osiossa perehdymme telttailuun. Millaisia telttoja on tarjolla ja kuinka valitsemme mahdollisimman mukavan telttapaikan. Kolmannen moduulin lopussa on video, jonka aiheena on telttapaikan valinta ja teltan pystytys.

Lämpimänä kesäyönä voi yöpyä kevyesti pelkän sisäteltan kanssa. Kuvassa oleva leiri on Etelä-Konneveden Kolmen vuoren vaellukselta. Lähde näihin maisemiin kanssamme touko-lokakuun aikana.

Kupoliteltta

Kupolimallinen teltta on kaikkein suosituin telttamalli. Kupoliteltoissa on laaja valikoima ja niiden käyttö on helppoa. Kupoliteltta soveltuu mainiosti yön yli retkille, saaristoon sekä vaelluksille metsäiseen ympäristöön.

Suurimmassa osassa kupoliteltoista telttakaaret kiinnitetään sisätelttaan ja päällikangas laitetaan telttakaarien päälle. Ylläolevassa kuvassa on kupoliteltta ilman päälikangasta. Näin koottuna kupoliteltalla on mukava yöpyä keskikesän lämpöisinä öinä.

Epävakaalla säällä päällikangas kannattaa laittaa teltan päälle jo pystytysvaiheessa. Sateella pystytys on syytä tehdä nopeasti koska sisäteltta ehtii olla ilman sateensuojaa.

Pohjoismaiset telttavalmistajat (esim. Fjällräven) tekevät myös sellaisia kupolitelttoja, joissa sisäteltta roikkuu ulkoteltasta. Tämä rakenne on tuttu tunneliteltoista.

Kupoliteltta voidaan pystyttää ilman maahan kiilaamista, joten se on mahdollista pystyttää myös rantakalliolle tai muulle kovalle alustalle. Tällaista telttaa kutsutaan myös itseseisovaksi teltaksi.

Helteellä voi nukkua kevyesti vain pelkällä sisäteltalla. Kuvassa oleva leiri on Etelä-Konneveden Kolmen vuoren vaellukselta. Lähde näihin maisemiin kanssamme touko-lokakuun aikana.

Huomaa

  • Kupoliteltta soveltuu hyvin monenlaiseen retkeilyyn ja vaeltamiseen
  • Voi pystyttää kalliolle
  • Voi pystyttää ilman päällikangasta (tuuletus on erinomainen ja voit ihailla esim. tähtitaivasta)
  • Usein kaksi sisäänkäyntiä
  • Harjakorkeus on yleensä korkeampi kuin tunneliteltassa
  • Usein pieni absidi (ei mahdu hyvin kokkaamaan)
  • Sisäteltta irti, saa ison sääsuojan (pohjoismaalaisissa kupoleissa, joissa sisäteltta roikkuu ulkoteltasta)
Fjälräven Dome -teltta.
Kupoliteltan voi pystyttää helposti esim. rantakalliolle. Myrskynarut voi kiinnittää kallion halkeamiin, juurakkoon tai isojen kivien alle. Kovassa myrskyssä tämä ei toimi.

Harjateltta & Pyramiditeltta

Kevyemmän retkeilyn nostaessa päätään on tullut markkinoille paljon harjatelttoja sekä pyramiditelttoja, jotka pystytetään vaellussauvoja apuna käyttäen. Nämä teltat ovat kevyitä ja kompakteja. Rakenteeltaan tällaiset teltat muistuttavat kupolitelttaa (eivät kuitenkaan pysy pystyssä ilman maahan kiinnitystä).

Harja- ja pyramiditeltoissa on useimmiten yksikerrosrakenne, mutta kokoajan markkinoille tulee lisää myös kaksikerrosrakenteella olevia malleja, joissa on erillinen sisäteltta.

Harja- ja pyramiditeltoissa on pääsääntöisesti pienemmät vesipilariarvot. Tämä johtuu siitä, että teltat ovat olleet suosittuja maissa, joissa harrastetaan pitkiä vaelluksia sadekauden ulkopuolella. Kaikissa malleissa ei ole valmiiksi teipattuja saumoja (Suomessa on syytä olla teipatut saumat). Teippaukset saa mahdollisesti lisättyä ostoskoriin, jolloin tuote tulee teipattuna. Teippaamaton teltta vuotaa helposti sateessa.

Harja- ja pyramiditeltoissa on yleensä erinomainen ilmanvaihto. Suurin osa näistä teltoista ei sovellu hyvin talviretkeilyyn tai erittäin koviin myrskyihin. On olemassa kuitenkin poikkeuksia.

Julkaisemme Kevytretkeilyn verkkokurssin myöhemmin keväällä. Tuolla verkkokurssillla käsittelemme paljon laajemmin erilaisia ratkaisuja rinkan keventämiseksi.

Tässä yksikerrosteltta Hetta-Pallaksen vaellusreitillä. Kosteasta ja sateisesta kelistä huolimatta sisällä oli kuivaa.
Hillebergin uutuus keväälle 2020. Pohjoismaisiin olosuhteisiin tehty kaksikerrosteltta.

Vastaa