Pukeudu lämpimästi. Muista suojata myös sormet!

Tässä on vinkkejä kylmään säähän pukeutumiseen. Samat vinkit pätevät kylmään säähän kaikkina vuodenaikoina. Eristävyys on kaiken a ja o.

Pukeutuminen kylmään säähän

Meidän keho tuottaa lämpöä. Eristämällä kehon hyvin, me saamme pidettyä lämmön tallessa. Lisäksi suojaamme eristävät kerrokset tuulelta sekä kosteudelta. On tärkeä eristää kaikki ne alueet, jotka haihduttavat lämpöä. Käytä paksua pipoa, paksuja hanskoja sekä paksuja kenkiä.

Kerrospukeutuminen toimii koko kehoon. Ylä- ja alaruumiin pukeminen on helppoa ja loogista. Joskus ongelmia tuottavat sormet ja varpaat. Näissä ruumiinosissa on samat niksit – eristävyys sekä tuulensuoja.

Materiaalit kylmään säähän

Suosi luonnonmateriaaleja, ne eristävät ja sitovat lämpöä paremmin kuin öljypohjaiset materiaalit. Mikäli et käytä eläinperäisiä materiaaleja, niin myös keinokuiduista löytyy ratkaisuja.

Huomaa

  • Untuva eristää tehokkaasti. Pakkautuu pieneen tilaan ja on kevyttä.
  • Merinovilla sitoo lämpöä. Merinovilla on lämpimän tuntuinen myös kosteana.
  • Fleece eristää ja siirtää kosteutta.
  • Keinokuitu toimii myös toppatakin eristeenä. Mm. Primaloft on tunnettu keinokuitueristeen valmistaja.
  • Laatu maksaa.

Mikä ihmeen fill power?

Mitä suurempi on untuvan fill power (fp/cuin) -arvo, sitä parempi on eristävyys suhteessa painoon. Fill power -arvo kertoo kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi (28,35 g) untuvaa täyttää. Esimerkiksi unssi fp 800 -untuvaa täyttää 800 kuutiotuuman tilavuuden. 

Merinovilla ei kutita?

Merinovillakuitu on perinteistä villakuitua huomattavasti ohuempi. Ohuempi villakuitu ei kutita. Merinovillakuitu on n. 21-24 mikronia paksu (perinteinen villakuitu 30-45 mikronia paksua).

Video 3 – Kerrospukeutuminen

Tällä videolla käydään läpi kerrospukeutumisen kerrokset sekä vinkit kerrosten valintaan. Video löytyy alta.

Vastaa