Pukeutuminen kosteaan säähän

Ilman kosteus on ilmassa olevaa vesihöyryä, jota ei tavallisesti näe tai tunne. Lämpötila määrää, kuinka paljon vesihöyryä voi ilmassa olla. Mitä kylmempi ilma on, sitä vähemmän se pystyy pidättämään vesihöyryä.

Suhteellinen kosteus on prosenttiluku, joka ilmaisee, kuinka paljon ilmassa on vesihöyryä siihen nähden, mitä kyseisessä lämpötilassa voi olla enimmillään vesihöyrynä.

Mitä suurempi on ilmassa olevan vesihöyryn määrä, sitä huonommin kalvollinen vaate hengittää. Suurin osa kalvoista perustuu pienen pieniin reikiin, jotka läpäisevät vesihöyryä mutteivät vettä. Mikäli ilmassa on paljon vesihöyryä, ei kalvon sisällä oleva vesihöyry pääse kalvosta kunnolla läpi.

Materiaalit kosteaan ja sateiseen säähän

Kosteassa säässä liikkuessa on fiksua pukeutua mahdollisimman hengittäviin vaatteisiin. Suosi kalvottomia vaatteita, kuten puuvilla-polyesteri tai softshell. Monet tuulenpitävät materiaalit eivät ole täysin vedenpitäviä, jolloin niiden hengittävyys on riittävä myös kosteaan säähän. Edes pieni vesisade ei haittaa kun olet liikkeessä – keho tuottaa lämpöä, ja lämpö kuivaa vaatteen.

Jatkuvassa tai kovassa vesisateessa – tai märässä lumisateessa ainoa järkevä vaihtoehto on pukea vedenpitävä kalvollinen vaate, kuten Gore-Tex, eVent tai sadeviitta.

Huomaa

  • Kosteassa säässä hengittävyys nousee isoon rooliin.
  • Kalvoton vaate hengittää paremmin kuin kalvollinen vaate.
  • Hengittävyys ilmoitetaan kalvoissa muodossa luku g/m2/24h tai luku RET *.
  • Hyvä hengittävyys on 10 000 – 20 000 + g/m2/24h tai <20 RET.
  • Liikkeessä pysyessä kehon tuottama lämpö kuivattaa päällä olevia vaatteita. Kalvoton vaate kuivuu nopeasti.
  • Kun haluat suojautua ulkopuoliselta kosteudelta, pitää pukeutua kalvolliseen vaatteeseen.
  • Kuorivaate (kalvollinen tai kalvoton) vaatii säännöllistä huoltoa. Peseminen ja kyllästäminen parantavat ennenkaikkea vaatteen hengittävyyttä.

() *Standardien ISO 11092 ja EN 31092 mukaan RET ilmaisee materiaalin hengittävyyden vastuksen Pa/m2/W. Mitä pienempi arvo, sitä parempi hengittävyys. Alle 20 RET-arvon materiaalit ovat hyvin hengittäviä, 20–150 hengittäviä. RET-arvon mittaus vaatii kallista laitteistoa, joten useimmiten mittaukset tehdään sitä simuloivilla g/m2/24h -arvon antavilla laitteilla.

Mitä suurempi on vesipilariarvo, sitä suuremman vesikuorman kangas kestää.
Näin mitataan vedenpitävyys. Video: Mountain Warehouse

Vastaa